Rytm miasta

06.12.2010 22:41 Gotujemy razem z Wami

Podziel się świątecznym przepisem

SERWISY:

Wigilia i Boże Narodzenie za pasem. "Rytm Miasta" zaprasza do wspólnej zabawy. Wysyłajcie nam na warszawa@tvn.pl lub umieszczajcie bezpośednio na portalu tvnwarszawa.pl przepisy na świąteczne potrawy. Wybrane przepisy zrealizują na naszej antenie gwiazdy.

Przepisy możecie zamieszczać w portalu tvnwarszawa.pl np. korzystając z linka "DODAJ", który znajdziecie tuż pod tekstem i pisząc artykuł.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zachęcamy też do przesyłania nam zdjeć najpiękniej oświetlonych i świątecznie udekorowanych balkonów i ogrodów. Najciekawsze pokażemy w "Rytmie Miasta" i na tvnwarszawa.pl.

 

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Alza

    zgłoś naruszenie odpowiedz 09.12.2010 13:43 ~Alza

    Pierogi w cieście drożdżowym:
    W moim domu mówi się, że święta zaczynają się i kończą na pierogach. Te nasze tajemne pierogi są drożdżowe z farszem z suszonych grzybów. Do tego czerwony barszcz. A same pierogi robi się tak:
    składniki:
    Ciasto:
    5 dkg drożdży mleko (ok. 2 szkl)
    masło (ok. 1/2 kostki)
    mąka (około 1/2 kg)
    cukier
    sól
    2 całe jaja
    Farsz:
    grzyby suszone
    cebula
    jajko
    sól, pieprz
    Drożdże rozkruszyć w szklanej misce, zalać letnim mlekiem, posypać mąką i odrobiną cukru. Pozostawić do wyrośnięcia, w pozostałym mleku rozpuścić masło (ale nie doprowadzać do wrzenia, mleko powinno być letnie). Resztę składników wraz z drożdżami wyrobić.
    Grzyby suszone namoczyć, następnie ugotować i wystudzone zmielić. Na patelni przesmażyć cebulkę, dodać grzyby, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Do wystudzonego farszu dodać surowe jajko.
    Z ciasta formować krążki i lepić pierogi z farszem grzybowym. Pierogi właściwie natychmiast po ulepieniu należy smażyć na oleju na złoty kolor. Pyszne są na zimno i na ciepło (można szybko podgrzać, wkładając w naczyniu żaroodpornym do piekarnika). Samo robienie pierogów jest naszą rodzinną tradycją no i podkradanie dopiero co usmażonych przez dzieciaki, którym robimy wersję z pieczarkami).

  • bigpiotrek

    zgłoś naruszenie odpowiedz 07.12.2010 09:22 bigpiotrek

    No to się dzielę.
    Kapusta wigilijna.
    Dobrą kapustę przygotowuje się kilka dni.

    3 kg kapusty kiszonej (z własnego kiszenia),
    3 garście suszonych grzybów (ale w żadnym wypadku korzonki),
    10-15 dkg suszonych śliwek bez pestek,
    250 ml oleju lnianego,
    2-3 łyżki miodu.
    Kapustę wycisnąć z soku (sok zachować), zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin, w tym czasie zalać suszone grzyby wodą aby zmiękły. Grzyby z wodą dodać do gotującej kapusty. Gotować jeszcze około 30 minut. Wynosimy na balkon i zostawiamy na noc. Chodzi o to aby przemarzła, idealnie jak jest mróz. Na drugi dzień musimy kapustę zagotować, pogotować z dodatkiem pokrojonych w cieniutkie paseczki suszonych śliwek, miodu i dodatkiem oleju lnianego i znów przemrozić. Co drugi dzień trzeba kapustę wigilijną zagotować. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewamy soku. Trzeba uchwycić balans między słodkim miodem a naturalnym kwasem z kapusty.
    Smacznego

  • ZASADY FORUM: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN Warszawa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodaj swój komentarz »

  • Zobacz wszystkie komentarze »

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Mieszkańcy Ursusa nie chcą, by jedna z ulic nosiła nazwę Quo Vadis. Twierdzą, że tytuł powieści Henryka Sienkiewicza ma zbyt trudną pisownię. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »