Informacje

21.12.2017 22:30 wyniki konkursu

Żmudne ożywianie Pasażu Wiecha.
Tak się zmieni budynek na rogu Złotej

SERWISY:

 


Projekt gdyńskiej pracowni Łukasza Piankowskiego wygrał konkurs na koncepcję modernizacji elewacji budynku na rogu Złotej i Pasażu Wiecha.

Chodzi o budynek pod adresem Złota 11. Ratusz postanowił uporządkować jego elewację i ogłosił konkurs pod auspicjami Stowarzyszenia Architektów Polskich.

Marzenia o handlowych ulicach

- To działanie wpisuje się w szerszą strategię odnowy centrum Warszawy, które ma być miejscem przyjaznym, sprzyjającym różnorodnym stylom życia i sposobom spędzania czasu wolnego – powiedział Michał Olszewski, wiceprezydent warszawy. - Dbałość o witryny, szyldy, elewacje - styk budynków z przestrzenią publiczną, wpływają na to, że chcemy w tej przestrzeni przebywać i korzystać z lokali usługowych. To przybliża nas do wizji żywych ulic handlowych w centrum Warszawy – dodawał.

Ale do takiego stanu pasażowi daleko. Remont sprzed dekady okazał się porażką: gigantyczne słupy-latarnie popsuły kameralny charakter miejsca, nowe płyty nawierzchni szybko się połamały, nie zaproponowano sensownej alternatywy dla zlikwidowanych klombów z ławkami. Zieleni do dziś nie ma tam wcale. Zamiast przyciągnąć ludzi, nowy pasaż ich do reszty wypłoszył.

Ratusz stara się to odwrócić, stąd odbudowa pawilonu Zodiak (też budzi poważne wątpliwości) czy plan modernizacji tzw. placu Pięciu Rogów (na przecięciu Szpitalnej, Zgody, Chmielnej i Kruczej). Elementem zmian, które zapowiadał Olszewski jest także konkurs na tzw. plac Centralny – obecnie parking-dworzec przed głównym wejściem Pałacu Kultury.

Rywalizowało 13 zespołów

- Dlatego dla Złotej 11 zdecydowaliśmy się przeprowadzić konkurs architektoniczny – opowiadał zastępca Hanny Gronkiewicz-Waltz. Na konkurs wpłynęło 13 prac, które ocenił sąd konkursowy w składzie: Jakub Wacławek, przewodniczący sądu konkursowego, Marcin Mostafa, Katarzyna Sadowy, Grzegorz Okoński, Jacek Nowak.

Zwycięzcą okazała się pracownia INTERURBAN Łukasz Piankowski z Gdyni. Jej projekt nagrodzono za nawiązanie we właściwy sposób do walorów budynku jako elementu złożenia Ściany Wschodniej. Doceniono udostępnienie tarasu antresoli wszystkim użytkownikom lokali oraz powiększenie wielkości okien, zarówno na parterze, jak i antresoli. Jurorzy zwrócili też uwagę na "skromność użytych środków architektonicznych, mających niebagatelne znaczenie dla kosztów przebudowy".

Zwycięzca konkursu, oprócz 15 tysięcy złotych nagrody, otrzyma zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki. Drugą nagrodę otrzymał zespół Michał Ziółkowski i Iwona Ziółkowska z Piaseczna oraz Grzegorz Klimek z Jaworzynka, a trzecią - Inicjatywa Projektowa.

Czytaj także: Warszawski modernizm w ruinie:

b

Podziel się:

Bądź na bieżąco:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Samotne auto pośród błękitu. "Trudno komentować głupotę"

Samotne auto pośród błękitu. "Trudno komentować głupotę"

Elegancki samochód osobowy stojący samotnie pośrodku wielkiej plamy błękitu wypatrzył jeden z naszych czytelników. Wysłał zdjęcia na Kontakt 24. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »