Informacje

10.03.2012 18:55 sprawdź zwycięski przepis

Wygrali konkurs. Będą
gotować dla Pierwszej Damy

SERWISY:

W Warszawie rozstrzygnięto konkurs kulinarny, którego główną nagrodą jest możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy Anny Komorowskiej. Wygrali uczniowie z zespołu szkół w Przodkowie.

W finale konkursu wzięli udział uczniowie ze szkół z pięciu województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Oceniane było wykorzystanie tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej, smak potraw czy kreatywność.

W skład każdej drużyny wchodziło dwoje uczniów oraz nauczyciel, który mógł kucharzom udzielać wskazówek.

Zwycięzcy przygotują posiłek w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Termin przyjęcia jest jeszcze ustalany. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Twarogowa gomółka i gołębie piersi

Zwycięzcy, uczniowie z zespołu szkół ponadgimnazjalnych w Przodkowie, przygotowali na przystawkę gomółkę twarogowo-chrzanową podawaną na karmelizowanych burakach ćwikłowych, jako danie główne - smażoną pierś z gołębia z czekoladowym pure z soczewicy, a na deser lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym.

Sekretem zwycięskich potrwa było niezwykłe połączenie nowoczesności z tradycją. – Przepisy opracowaliśmy na podstawie połączenia nowoczesnej kuchni z tradycyjnymi produktami – powiedział Grzegorz Miotko, jeden z autorów potrawy.

ZOBACZ PRZEPISY:

Drugie miejsce zajął zespół szkół hotelarsko-turystycznych im. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem (Małopolskie) a trzecie - zespół szkół ponadgimnazjalnych w Słupsku (Pomorskie).

Również Warszawa miała swoich reprezentantów. Uczniowie ze szkoły gastronomicznej przy ulicy Poznańskiej zajęli czwarte miejsce.

Karp z Mazowsza

Celem projektu Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Konkurs zorganizował Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.

- Chcieliśmy pokazać, że z produktów, które są w zasięgu ręki każdego z nas można zrobić dania, których się nie można wstydzić. Dania, które są wspaniałe i jeszcze wspanialej smakują. Wykorzystaliśmy produkty z pięciu województw. Z Mazowsza królował karp i warzywa – wyjaśniał Marek Zagórski, prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

PAP/bf/par

Podziel się:

Bądź na bieżąco:

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Mieszkańcy Ursusa nie chcą, by jedna z ulic nosiła nazwę Quo Vadis. Twierdzą, że tytuł powieści Henryka Sienkiewicza ma zbyt trudną pisownię. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »