Informacje

11.02.2015 11:55 Słodka tradycja na Woli

Tłusty czwartek nadchodzi. "W środę sprzedaż pączków do 30 sztuk na osobę"

SERWISY:

"Już dziś przed cukiernią na warszawskiej Woli stoi długa kolejka. Jutro będzie tu dużo, dużo więcej ludzi" - napisała na Kontakt 24 Marta Jakubiak. Co takiego jest w pączkach, że jesteśmy gotowi stać w długich kolejkach? A może zamiast kupować, lepiej upiec?

Środa, przed godziną 10. Przy jednej z warszawskich cukierni stoi kolejka, która zdaje się nie zmniejszać. - Dlaczego? Bo sprzedają tu najlepsze pączki na świecie - oceniła reporterka Kontaktu 24.

Aby jednak nabyć pączki we właściwym dniu, trzeba mieć dużo cierpliwości. - W tłusty czwartek nie chce mi się stać w ogromnej kolejce, jaka ustawia się tu co roku - przyznała Marta Jakubiak.

Pączki, pączki, na wynos i "do rączki"

Kupowanie pączków na warszawskiej Woli ma swego rodzaju tradycję i rytuał. "Na Woli każdy z uśmiechem przyznaje, że kupuje się pączki na wynos i zawsze jeden do rączki" - opisała reporterka.

Na załączonych zdjęciach widać szczęśliwca wychodzącego z cukierni z pączkami zapakowanymi i jednym pałaszowanym od razu. "Wszyscy w kolejce tak łakomie na niego patrzą" - dodała pani Marta.

Smak nie do opisania

Co takiego jest w pączkach z Woli, że ustawia się do nich co roku ogromna kolejka? - Pączki mają aksamitny smak - taki... trudno opisać - musicie skosztować! Zawsze są tak samo dobre, nie zdarzyło się, żeby raz były lepsze, raz gorsze. Są przepyszne, takie idealne po prostu. Takie, jakie powinny być pączki! - reporterka 24 rozpłynęła się w zachwycie nad cukierniczym wyrobem.

Zakład cukierniczy, do którego co roku ciągną tłumy warszawiaków, działa od 1925 roku. Marta Jakubiak zwróciła uwagę na jeszcze jedną ciekawostkę dotyczącą tego apetycznego miejsca. - Nie ma godzin zamknięcia: zamykają, kiedy skończą się pączki, czasem nawet o g. 12.00. w południe - poinformowała.

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ NA PORTALU KONTAKT 24

Cukiernia przy Górczewskiej co roku już przed tłustym czwartkiem przeżywa oblężenie:


popi/aw

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Adam

    zgłoś naruszenie odpowiedz 12.02.2015 05:33 ~Adam

    Z tego co słyszałem Pani Hania to nie smażyła pączków tylko cukiernicy, którzy tam pracują od 25 lat i znają recepturę na pamięć. A róży nie było nigdy w środku bo by zniknęła w pączku podczas smażenia bo tylko marmoladę można włożyć przy robieniu pączków ręcznie.Ja bardzo lubię te pączki.

  • Andżej

    zgłoś naruszenie odpowiedz 12.02.2015 00:47 ~Andżej

    Warto stać , przepyszne pączki !!!!!!

  • Staśka żony brat rodzony

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 21:28 ~Staśka…

    Jak widać to z piszących chyba nikt nie był na WoLi i nie jadł tam pączusia. Aaaa co tłumaczyć słoiką

  • rolnik

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 20:40 ~rolnik

    Do roboty, a nie w kolejkach stoicie ! W każdym innym dniu bez kolejki można pączka kupić !!

  • zzz

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 19:45 ~zzz

    w piątek wszędzie bez kolejki ile kto chce

  • jjjjjj

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 19:23 ~jjjjjj

    i straż miejska na cały dzień, żeby ładować mandaty za zostawianie samochodów na awaryjnych na buspasie!

  • Pączuś

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 19:01 ~Pączuś

    Kasia~Kasia

    To już nie są najlepsze pączki, zwykła marmolada w środku a nie róża , brak skórki pomarańczowej, Wczoraj kupiłam jednego i do dzisiaj go czuję (czyżby stary olej) .

    Całe życie w biodrach.

  • Tłusty czwartek

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 18:58 ~Tłusty czwartek

    Adrian~Adrian

    Najlepsze pączki są bezglutenowe! :-)

    I bezcukrowe. Tłuszcz też należy wyeliminować.

  • Inna Kasia

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 18:56 ~Inna Kasia

    Kasia~Kasia

    To już nie są najlepsze pączki, zwykła marmolada w środku a nie róża , brak skórki pomarańczowej, Wczoraj kupiłam jednego i do dzisiaj go czuję (czyżby stary olej) .

    Dla jednego zwykła marmolada i brak skórki będzie wadą, dla innego zaletą. Dobrze, że na rynku są różne. Lubię tylko te z marmoladą. Zawsze pytam o nadzienie i jeśli jest różane, to nie kupuję. Za to wolę ze skórką pomarańczową, ale rozumiem, że niektórzy mogą być na nią uczuleni albo nie chcą jej jeść, bo ie czarujmy się, ona jest pryskana środkami chemicznymi.

  • Malicious

    zgłoś naruszenie odpowiedz 11.02.2015 18:16 ~Malicious

    ale slumsy..

  • ZASADY FORUM: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN Warszawa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodaj swój komentarz »

  • Zobacz wszystkie komentarze »

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Mieszkańcy Ursusa nie chcą, by jedna z ulic nosiła nazwę Quo Vadis. Twierdzą, że tytuł powieści Henryka Sienkiewicza ma zbyt trudną pisownię. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »