Informacje

13.03.2014 06:19 Kulinaria

Przekąska z XV wieku:
warszawski podpłomyk

SERWISY:

Podpłomyk, wychopień, wychopieniek. To jeden z najprostszych do przyrządzenia placków chlebowych. Jak wynika z badań, warszawiacy zajadali się nim już 500 lat temu.

Podpłomyki są znane od dawna i tak proste, że czasem pieczono je, żeby... sprawdzić piec. Jeżeli wypiek był udany, oznaczało to, że można wkładać do niego właściwy chleb.

Tradycja pozostała - dziś w restauracjach serwujących tradycyjną kuchnię są podawane jako "czekadełko"; przekąska przed głównym daniem. Najczęściej ze śmietaną lub masłem, np. czosnkowym.

W gospodzie i na salonach

Podpłomyk w łatwy sposób można przyrządzić samemu. - Przepis jest bardzo prosty - mówi Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i przyjaciele". Zobaczcie, jak przyrządzić placki, które goszczą na naszych stołach już od ponad pięciu wieków.

Ciepła woda, mąka, sól i... odrobina kulinarnej wyobraźni. Jak przyrządzacie wasze podpłomyki? Serwujecie je z sosem, masłem czy śmietaną? A może jeszcze inaczej? Piszcie na warszawa@tvn.pl.

Smacznego!

kś/roody

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • bez drożdży

    zgłoś naruszenie odpowiedz 12.05.2014 10:58 ~bez drożdży

    W wielu krajach inaczej się nazywa. Na przykład 'maca'

  • Nox

    zgłoś naruszenie odpowiedz 14.03.2014 12:26 ~Nox

    Schnitzel - po tutejszemu kotlet schabowy też jest polski.

  • Simoneo

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 22:11 ~Simoneo

    Ludzie nie bądźcie naiwni, nie piszcie swoich przepisów za darmoche.

  • słonce Karpat

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 11:04 ~słonce Karpat

    można przygotować domowym sposobem na suchej patelni, na którą się sypie garstkę soli

  • hhhaaaaa

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 10:51 ~hhhaaaaa

    Jaki on tam warszawski...??? :)
    Jak byłem mały babcia takie czasem robiła na starej kuchni daleko poza Warszawą.

  • opserwer

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 09:57 ~opserwer

    Aż strach pomyśleć co kryje się pod tą obrączką. Wyślijcie im Geslerową

  • PiSuar

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 09:40 ~PiSuar

    ale, zeby tak w kupie sie babarac?
    no caman.....

  • Warszawiak

    zgłoś naruszenie odpowiedz 13.03.2014 09:03 ~Warszawiak

    Reklama restauracji?

  • ZASADY FORUM: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN Warszawa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodaj swój komentarz »

  • Zobacz wszystkie komentarze »

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Dokąd zmierzasz, Ursusie?

Mieszkańcy Ursusa nie chcą, by jedna z ulic nosiła nazwę Quo Vadis. Twierdzą, że tytuł powieści Henryka Sienkiewicza ma zbyt trudną pisownię. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »