Informacje

24.01.2012 07:03 z wizytą w muzeum piekarnictwa

"Chleb już nie smakuje
jak 30 lat temu"

SERWISY:

- Uszanujcie kromkę chleba - mówi Marian Pozorek, który piekarnictwem w Warszawie zajmuje się od ponad pół wieku. Właśnie z miłości do chleba założył na Szmulkach Muzeum Piekarnictwa. Można tu zobaczyć worki na mąkę oznaczone swastykami i maszyny piekarnicze z XIX wieku.

- Mam marzenie, by ludzie nie marnowali chleba. Gdyby nasze babcie zobaczyły, ile pieczywa ludzie wyrzucają, wszyscy mielibyśmy ze wstydu czerwone uszy – mówi Marian Pozorek, który piekarnictwem zajmuje się od 53 lat. Fachu uczył się na Targówku w piekarni swojego teścia, od 1984 roku wypieka chleb w swojej piekarni na Szmulkach.

73-letni kustosz

- Za czasów komunistycznych miałem zawsze wielką kolejkę ludzi przed sklepem. Pracowało się po 12 godzin. Teraz to się zmieniło. Piekarnia zatrudnia 10 osób, za to mamy nawet 20 gatunków chleba. Kiedyś były tylko 2 – zachwala Pozorek.

Pasjonat sprowadza eksponaty

Pewnie dlatego teraz więcej czasu ma na prowadzenie Muzeum Chleba, które mieści się w garażu jego piekarni przy ul. Jadowskiej 2. Marian Pozorek od 27 lat uzupełnia je o eksponaty związane z chlebem z całego świata. Trzy muzealne sale pękają w szwach. 73-letni kustosz-pasjonat zgromadził tu maszyny piekarnicze z XIX wieku, zabytkowe wagi, kajzerówki do ręcznego wyrabiania bułek, specjalne szczypce do produkcji opłatka. To tylko kropla w morzu jego zbiorów.

Swastyka, orzeł i chleb

Złowieszczo wyglądają w muzeum worki na mąkę oznaczone swastykami i dokumenty z carskim orłem. Ściany ozdobione są też dyplomami czeladniczymi, drukami, a nawet kartkami na chleb. Dzięki temu w Muzeum Chleba można dokładnie prześledzić, jak zmieniało się warszawskie piekarnictwo.

- W ciągu 50 lat z ręcznej produkcji przeszliśmy na pełną automatyzacje. Jednak przez to jakość chleba jest gorsza. Smutno mi z tego powodu, ale muszę się pogodzić – mówi Pozorek i zaprasza do swojego muzeum.

W czasie Urodzin Pragi zorganizowane będą wycieczki po Muzeum Piekarnictwa. Zwiedzania odbędą się 11 lutego (sobota) o godz. 10 i 12, wstęp wolny. Konieczna wcześniejsza rezerwacja miejsca na totutotam.rezerwacje@gmail.com


 

Mapa Polski Targeo
Mapy dostarcza Targeo.pl

band/mz

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • asa

    zgłoś naruszenie odpowiedz 18.11.2013 09:07 ~asa

    chleb super szkoda tylko ze pani go nie wazy i ze nie uzywa rekawiczek kiedy kroi i pakuje chleb

  • Paweł

    zgłoś naruszenie odpowiedz 07.03.2013 11:50 ~Paweł

    Współpracowałem z Panem Marianem i bardzo szanuję jego pasje do piekarnictwa. Swego czasu nawet chciał otworzyć pensjonat dla emerytowanych piekarzy. Szkoda mi i bardzo żałuję iż nie pomogłem P. Marianowi w dążeniu do tego celu. Polecam pieczywo P. Mariana a także odwiedzenie Jego muzeum.

  • Doz

    zgłoś naruszenie odpowiedz 02.02.2012 08:10 ~Doz

    To prawda trzeba mieć pasję, by zbierać te wszystkie rzeczy. Trzeba mieć pasję do pieczenia. A pretensje że nie ma już dobrego chleba, lub jest ale rzadko się go spotyka można mieć tylko do siebie. Ludzie chcą taniego chleba, no i jeszcze dobrze by było żeby ze dwa tygodnie był świeży. No to mają tani i świeży za małą cenę. Na drogiej chemii.

  • J z WP.

    zgłoś naruszenie odpowiedz 27.01.2012 23:13 ~J z WP.

    Gratulacje dla Pana Mariana Pozorka, Kustosza pierwszego muzeum na prawym brzegu Wisły.

  • Władek

    zgłoś naruszenie odpowiedz 25.01.2012 05:34 ~Władek

    A jak kupuję chleb pochodzący z małej piekarenki na Bródnie na ulicy nieszawskiej. Robią tam pieczywo ręcznie i smakuje 2 razy lepiej niż te marketowe. pozdro

  • wa

    zgłoś naruszenie odpowiedz 24.01.2012 23:25 ~wa

    Szkoda że jak idę na Jadowską o 15 to piekarnia już zmknęta, a kiedyś można było kupić chleb nawet o 18. Oj szkoda, naprawdę dobry tam chleb pieką.

  • Wilk

    zgłoś naruszenie odpowiedz 24.01.2012 22:50 ~Wilk

    z małej piekarni lepszy chleb ale droższy, z większej to tylko nastawienie na czysty zysk bo to fabryka a ludzie w większości są ubodzy w tym kraju.

  • uuuuu

    zgłoś naruszenie odpowiedz 24.01.2012 22:18 ~uuuuu

    uuuuu

  • genio

    zgłoś naruszenie odpowiedz 24.01.2012 22:04 ~genio

    Jestem pod wrażeniem że jeszcze są ludzie którym zależy na smaku chleba.

  • Marek TGK

    zgłoś naruszenie odpowiedz 24.01.2012 20:07 ~Marek TGK

    @~Żoliborski Sad
    bo nie wszyscy są z intelegentnego żoliborza :/
    Szmulki to podwórka, to magia :-)

  • ZASADY FORUM: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN Warszawa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodaj swój komentarz »

  • Zobacz wszystkie komentarze »

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Samotne auto pośród błękitu. "Trudno komentować głupotę"

Samotne auto pośród błękitu. "Trudno komentować głupotę"

Elegancki samochód osobowy stojący samotnie pośrodku wielkiej plamy błękitu wypatrzył jeden z naszych czytelników. Wysłał zdjęcia na Kontakt 24. WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »