Informacje

31.03.2015 16:43 KONKURS NA PROJEKT

Zodiak schowany za wodną kurtyną.
Skwer zaprojektują autorzy Rotundy

SERWISY:


Młodzi krakowscy architekci Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta wygrali konkurs na projekt placyku przy pasażu Wiecha. Ma to być element rewitalizacji dawnego baru Zodiak. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie to ich druga realizacja w odległości 150 metrów.

Gowin i Siuta mają szczęście do warszawskiej Ściany Wschodniej - nieco ponad rok temu wygrali konkurs na projekt modernizacji Rotundy. Teraz dostali pierwszą nagrodę w organizowanym przez oddział warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich i miasto konkursie na projekt rewitalizacji skweru przed Zodiakiem.

Wyniki ogłoszono we wtorek w niewynajętym jeszcze lokalu użytkowym na galerii nowej części stacji metra Świętokrzyska. Tam też do piątku można oglądać zarówno zwycięską, jak i 78 innych konkursowych prac.

Architekci i urzędnicy

Rewitalizacja placu to element większego projektu - miasto wspólnie z OW SARP chce w najbliższym czasie zmodernizować Zodiak, by umieścić w nim dwie instytucje. Na parterze SARP ma stworzyć punkt, w którym prezentowane i dyskutowane będą architektoniczne i urbanistyczne propozycje dla miasta. Jego elementem ma być makieta Śródmieścia, która pozwoli np. ocenić, jak nowe budynki wpiszą się w jego panoramę. Będzie też kawiarnia.

Miasto chce z kolei urządzić na piętrze punkt, w którym promować będzie osiągnięcia gospodarcze Warszawy. Razem ma to być wizytówka dynamicznej, rozwijającej się stolicy. W podziemiach znajdzie się sala konferencyjna, a plac przed pawilonem ma stać się miejscem spotkań, które włączy warszawiaków w dyskusje toczące się w środowiskach architektów i aktywistów.

Z placu do internetu...

Konkursowe prace skupiały się na takim zorganizowaniu przestrzeni, które umożliwi jej dostosowywanie do rozmaitych potrzeb - wystaw, debat, prezentacji - a zarazem nie zdominuje niewielkiego w gruncie rzeczy skweru. Co ciekawe, prawie wszystkie prace postulowały ustawienie tam konstrukcji, która w mniejszym lub większym stopniu przypominałaby to, co z pasażu zniknęło po modernizacji sprzed paru lat: poziome, zadaszające elementy, chroniące przed deszczem i nadające przestrzeni ludzką skalę.

Architekci z Krakowa byli konsekwentni - tak, jak w projekcie otoczenia Rotundy, zaproponowali by nad placykiem rozpięte zostały liny, na których zawisną lampy. Podłoga ma być biała, jak "symboliczna biała kartka papieru, na której - w postaci wpisów, rysunków czy tymczasowych instalacji - mogą zostać zapisane wizje, idee, przemyślenia i manifesty" - czytamy w opisie zwycięskiej pracy. Nawierzchnia ma być łatwa do zapisania, ale też łatwa do wyczyszczenia. Na środku, nad placem znaleźć ma się kamera, która wszystkie zdarzenia będzie transmitować w internecie, tworząc tym samym zapis debat kształtujących Warszawę.

... przez ścianę z wody

Najciekawszym elementem będzie kurtyna wodna między placem, a wieżowcem mieszkalnym. To ukłon w stronę pierwotnego projektu pasażu, w którym woda ogrywała dużą rolę. - To przewrotny, ale bardzo dobry pomysł. Woda na skwerze zawsze miała być pozioma. Tyle że to zabrałoby miejsce, więc teraz woda będzie pionowa. Bardzo mi się to spodobało - powiedziała na ogłoszeniu wyników Barbara Kaliszewska, współautora oryginalnego projektu, którą zaproszono do jury rozstrzygniętego właśnie konkursu.

Kurtyna ma być interaktywna - gdy ktoś się do niej zbliży, woda w tym miejscu będzie wyłączona, a w kurtynie pojawi się przejście. To ma zachęcać do zabawy, a co za tym idzie - do wejście w interakcję z Zodiakiem i tym, co będzie się w nim działo. - Atutem tej pracy jest otwartość i różne możliwości aranżacji terenu, w zależności od potrzeb - ocenił Michał Olszewski, wiceprezydent Warszawy, który zasiadał w jury.

Wystawa i dyskusja

Miasto chce, żeby prace przy rewitalizacji placu zaczęły się jeszcze w tym roku. W zeszłym tygodniu ogłoszono też przetarg na projekt modernizacji samego pawilonu.

Prace konkursowe można oglądać na stacji metra Świętokrzyska w środę i czwartek od 8 do 18, a w piątek do 13. Dyskusja pokonkursowa odbędzie się 9 kwietnia w siedzibie OW SARP przy Foksal, o godzinie 16.

Karol Kobos

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Koneserrzeczydobrych

    zgłoś naruszenie odpowiedz 02.04.2015 08:54 ~Koneserrze…

    Powinni wznowić obrady konkursu. A najlepiej dać pod publikę wszystkie projekty i niech głosuje społeczeństwo. Potem powinni wziasc pod uwagę 15-20 najlepiej ocenianych prac i z tego wybrac. Wyedy jury ma lepsze pole do popisu. Bo z tegp co wynrala komisja nawet praca z II i III nagroda nie zablysnely pomyslami. na prawde bylo wiele prac gpdnych uwagi. Jezeli jest tak negatywny odzew to znaczy ze coś jest na rzeczy. Nie stracimy kolejnego miejsca z potencjałem!!

  • nickback

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 14:41 ~nickback

    Nie ma to jak zrównać z ziemią ostatnie skupisko zieleni w tej cześći :(
    Jestem za oprotestowaniem projektu.

  • bebe

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 14:04 ~bebe

    Skwer powinien byc chyba kompozycją z przewagą roślin a tu taka odpychająca pustynia ...hmmm

  • Hiubi

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 10:39 ~Hiubi

    A mi się podoba pomysł z podwieszanym oświetleniem - gołębie będą się miały z czego popisywać (podpisywać?) ;-) Ciekawe, czy na tych linkach też kolce zamontują - będzie wyglądało nieziemsko ;-)

  • loverhater

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 10:27 ~loverhater

    Całkowite niezrozumienie miejsca. Nie dość, że surowo zaprojektowane, to jeszcze brak tu rozsądnego kontaktu placu z otoczeniem. Niby jak ten pomysł ma przyciągać i cały czas nakręcać ludzi do interakcji z Zodiakiem. Znowu ludzie będą omijać plac i oddalać się od "pasażu Wiecha". Ciekawość za pierwszym razem potem nuda, nua, nuda. Co więcej pawilon całkowicie został zignorowany. Nie wspominając o tym, że jak zwykle wygrywają projekty zrobione jak najniższym kosztem. Czy nie mamy odwagi na trochę mocniejsze koncepcje, godne naszego miasta??

    Kolejny raz SARP pokazuje jakimi są ekspertami i znawcami dobrej architektury...Wstyd i niekompetentność! Młodzi ludzie ze swiezymi pomysłami, tracą chęć do uczestnictwa w konkurcach jeżeli nie wierzy się w słuszność podejmowanych decyzji jury.

  • Arkadianto

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 09:59 Arkadianto

    Po komentarzach widać, że sporo osób chciałoby trochę zieleni. Nie bójcie się, Hanka postawi donice :-) haha

  • Maw

    zgłoś naruszenie odpowiedz 01.04.2015 08:57 ~Maw

    Zamiast czerpać inspirację z pierwotnego projektu tego miejsca, czy zagranicznych - High Line w Nowym Jorku lub miejskich ogrodów w Paryżu - funduje się betonową pustynię bez zieleni, drzew i krzewów.

  • orgbosch

    zgłoś naruszenie odpowiedz 31.03.2015 23:16 ~orgbosch

    Dlaczego nikt tutaj nie chce zrozumieć, że to nie Włochy, Grecja czy Hiszpania? Dlaczego na siłę wymyśla się architekturę krajobrazu jakbyśmy żyli w kraju, gdzie większość roku jest ciepła i słoneczna, a tylko kilka tygodni wskazuje, że jest jesień/zima? To, że teraz mieliśmy lekką zimę nie oznacza, że przez następne 5 lat nie będzie trwała po 4 miesiące z opadami śniegu i mrozami...

    Doceniam nowatorstwo architektów, ale ta instalacja przez dużą część roku może być niewykorzystana... Raczej powinno myśleć się o dobrze izolowanych, lekkich, przestronnych i możliwie przejrzystych pawilonach, które latem i zimą mogą być wykorzystywane...

  • wkurzona

    zgłoś naruszenie odpowiedz 31.03.2015 23:03 ~wkurzona

    Sugeruję, żeby "młodzi krakowscy architekci" zajęli się raczej projektowaniem "skwerów" w Krakowie, bo zdecydowanie nie trafiają w gust mieszkańców Warszawy.

  • unrra

    zgłoś naruszenie odpowiedz 31.03.2015 21:03 ~unrra

    kolejna betonowa pustynia.

  • ZASADY FORUM: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN Warszawa.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodaj swój komentarz »

  • Zobacz wszystkie komentarze »

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia?

Zostań Reporterem 24 - wyślij nam swój materiał przez Kontakt24 lub kontakt24@tvn.pl

Oglądaj wideo

Oglądasz: Mur runął na parkingu

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Wybite szyby i zniszczone auta

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Z tramwaju wprost pod koła

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Anioł objawił się na Ursynowie

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Hipsterskie śniadania w autobusowej hali

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: Zorganizowali "gang dzieciaków" i pomazali chodniki

Przeczytaj o tym więcej »

Oglądasz: To może być bardzo droga podróż

Przeczytaj o tym więcej »

Ulice

Komunikaty o utrudnieniach na drogach

Pałac kultury i nauki Mapy z informacjami o ruchu drogowym - Targeo.pl
  • 07:31 Marsa/Żołnierska: uszkodzona sygnalizacja świetlna
  • 09:46 Tunel na ulicy Globusowej: utrudnienia
  • 08:42 Powstańców Śląskich/Połczyńska: potrącenie 2 osób

Absurdy

Nietypowy objazd zalanej trasy. Ze skuterem pchał się do windy

Nietypowy objazd zalanej trasy. Ze skuterem pchał się do windy

We wtorkowy poranek nasz reporter pojechał sprawdzić, czy drogowcy uporali się z wodą, która dzień wcześniej zalała węzeł Marynarska. Był tam świadkiem... WIĘCEJ »

Zobacz więcej absurdów »